Sådan laver du et sikkert badeværelse til ældre

3 min at læse

badeværelse til ældre

Der er flere og flere ældre som ønsker at blive boende i deres eget hjem så længe som muligt – og det kan som regel også fint lade sig gøre, men i visse tilfælde kan det være nødvendigt med nogle tilretninger i hjemmet.

Et af de rum hvor ældre særligt har god gavn af hjælpemidler er badeværelset. Derfor vil vi i denne vejledning beskrive hvilke hjælpemidler du med fordel kan købe til badeværelse, så du får en hverdag som er både lidt lettere og hvor risikoen for at falde eller lignende er minimeret.

1. Brug en badestol mens du bader

Badestole er (heldigvis) et ret udbredt hjælpemiddel, som flere og flere ældre vælger at gøre brug af. Med en badestol bliver det nemlig væsentligt lettere at gå i bad. For det første skal man ikke bruge kræfter på at holde balancen mens man også skal holde bruseren, og for det andet fjerner den frygten for at falde.

Der findes en del forskellige badestole, hvoraf nogle er beregnet til badekar, mens andre er beregnet til brug i brusekabiner. En af de mest solgte badestole herhjemme er denne model fra LivetSomSenior til 375 kroner.

2. Kombiner badestolen med en skridsikker bademåtte

Selvom badestolen gør en del, kan man alligevel stadig have fordel af også at bruge en skridsikker bademåtte. De fleste badestole har ganske vidst gummidutter på alle ben, men bademåtten sikrer, at du ikke glider mens du skal sætte dig ned på badestolen. Forskellen på bademåtter er ikke større end at du godt kan nøjes med en billig bademåtte til 99 kroner.

3. Sæt støttegreb op ved din brusekabine og ved dit toilet

Støttegreb er et hjælpemiddel som mange burde bruge, men alligevel afholder en del sig fra at købe dem. Det skyldes nok primært, at det er et produkt der skal skrues fast på væggen. For det første ønsker en del ikke at sætte noget fast på væggen i deres badeværelse, da de så skal skrue ind i klinkerne, og for det andet kræver det at man har det nødvendige værktøj (boremaskine mm.).

Ergoterapeuter anbefaler normalt at ældre monterer mindst 2-3 støttegreb i deres badeværelse. Et støttegreb ved toilettet gør det langt lettere at rejse sig op, fordi man så har noget at holde fast i. Mange toiletter er nemlig ret lave, og er derfor meget svære at komme op fra.

Derudover er støttegreb i brusekabinen eller badekarret en god idé – også selvom du eventuelt allerede har fulgt anbefalingerne i punkt 1 og 2 omkring badestole og skridsikre bademåtter. Ved en brusekabine bør du sætte grebet i højde der gør, at du kan få fat i det uanset om du står op eller sidder ned.

Har du i stedet et badekar bør du sætte et forholdsvist langt støttegreb på væggen langs badekarret, som du kan bruge mens du sidder ned. Derudover kan du så sætte et lidt højere på væggen, som du kan holde fast i mens du skal rejse dig. Dét støttehåndtag kan med fordel sidde lodret, fordi det så er lettere at tage fat i.

4. Brug en toiletforhøjer

Det sidste hjælpemiddel vi vil fremhæve er toiletforhøjeren. Tidligere var en toiletforhøjer noget man normalt fik stillet til rådighed af kommunen på bevilling – men i takt med at reglerne for bevilling er blevet strammet over de senere år får flere og flere besked om, at de selv skal købe deres toiletforhøjer.

Der findes en del forskellige toiletforhøjere på markedet. De fleste vælger at købe en løs model, som blot spændes fast på toilettet med en fingerskrue i hver side. Det er en udmærket løsning, som kan monteres på under 10 minutter – og helt uden brug af værktøjer. Vælger du en løs toiletforhøjer bør du starte med en model på 10 cm, som er den højde de fleste har gavn af.

Alternativet er en toiletforhøjer med armlæn. Det er uden tvivl et bedre produkt, som dog også koster omkring 1.000 kroner, hvor de løse toiletforhøjere kun koster omkring 300 kroner. En toiletforhøjer med armlæn giver langt bedre stabilitet, men i modsætning til de løse toiletforhøjere skal den fastmonteres. Det gøres ved først at fjerne det oprindelige toiletsæde, og derefter fastmontere den ned i de to skruehuller der findes på toilettet.

Selvom der findes utroligt mange forskellige toiletter i Danmark passer næsten alle toiletforhøjere heldigvis til de mange forskellige modeller, uanset om der er tale om et toilet fra Ifö, Gustavberg eller noget helt tredje. I langt de fleste tilfælde passer toiletforhøjerne også til væghængte toiletter.

Konklusion

I denne artikel har vi givet en række råd til forskellige produkter du kan overveje. Samtidigt har vi givet eksempler på priser – primært for at vise, at det ikke nødvendigvis behøver være særligt dyrt at indrette et senior-venligt badeværelse. Det er yderligere illustreret i regne-eksemplet herunder:

Badestol                                            375 kr.

3 støttegreb á 199 kr.               597 kr.

Bademåtte                                       99 kr.

Toiletforhøjer, 10 cm.               299 kr.

Total                                                      1.370 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *